29/05/2021
Kategorie: Kulinářské okénko

Kulinářské okénko: Jižanské kuře

Sdílet článek:

… tenhle recept vznikl ještě v době mého přátelství s Barakem Obamou, tehdy presidentem USA ….

Onehdy mi volal Barak, říká mi: “ Jářku Prokope, já měl takový krásný týden, Nobelovu cenu za mír mi dali, v sámošce měli banány, žena mne nezbila hned ve dveřích, teroristi mi už dva dny nevypustili kolo a když tak usínám na vavřínech, volá mi náčelník CIA, jestli jsem prej četl poslední číslo Obelisku ? … ( tehdy v něm vycházely mé recepty )… Já že ne – mám jej na ráno ke kávě v Bílém domě. A cože má být ? No tak si šéfe přečti předposlední stranu. Vzal jsem Obelisk – otevřu předposlední stranu a tam vidím: tvůj recept na “ Ruský boršč“. Co mi to Prokope děláš ! Hned první recept a zrovna ruský. Rusové vás dusili půl století, plyn vám škrtili, rozvědčíka STB/KGB dosadili do vlády. My Američané vám dáváme dary, radary, zadarmo rady a Mc Donaldy. V rámci světového míru a strategické rovnováhy musíš další recept uvést americký a hned potom valašský „.

Říkám: “ Baraku, valašských receptů je hafo, ale americký? Kromě hamburgerů, hot dogů a večeře od Číňana jedině snad steaky. Nemůžu ale naši čtenářskou veřejnost nutit, aby si kupovali svíčkovou – kilo za sedm set – nebude přece dva dny pracovat na jeden oběd a navíc bez záruky výsledku. Vy amíci dáte kus masa pod sedlo, půl dne na koňovi jezdíte a pak je správně naklepané – příliš časově náročný recept „. Po chvíli ticha Barak říká: „Pamatuješ Prokope, jak jsme pásli dikobrazy u mé černošské babičky ? Večer nám usmažila jižanské kuře a dala ti recept, ten tam dej “

Takže v rámci strategické rovnováhy – zde je recept na:

Jižanské kuře

  1. střední kuře rozsekneme na 4 díly
  2. dáme vařit na půl hodiny do osolené vody
  3. po vytažení a zchladnutí, kuře částečně vykostíme
  4. dlaní vytvarujeme řízky
  5. připravíme si těstíčko – tři vejce, 100g jemně strouhaného sýra, tři lžíce vody, tři lžíce polohrubé mouky, dvě lžíce kečupu, špetku soli a pepře ušleháme na hustotu kapání do polévky
  6. v tomto těstíčku poctivě obalíme připravené řízky
  7. a protáhneme je drcenými lupínky
  8. vkládáme na pánev do centimetrové vrstvy rozpáleného oleje
  9. usmažíme do růžova
  10. podáváme na plátku opečené slaniny
  11. jako příloha jsou vhodné šťouchané brambory se smaženou cibulkou a špečíkem, v Americe to velice oblíbená příloha

Prokop Buben

 

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

  • Číslo účtu: 2501976369 / 2010
  • BTC: 3ECjS5WDWwyjMtHU4ZJjMesEtmJ7eMz69N
  • ETH: 0x67B32F7DD7d084b83a28B59F3EBD2B6b2f837337

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Štítky:
//

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *