Kulinářské okénko: Tex-mex vepřová žebírka s grilovanou kukuřicí




Sdílet článek:

Do dostatečně velkého hrnce dejte cibuli, česnek, cukr, uzenou i sladkou papriku, vrchovatou lžíci soli, tymián, ocet, celý pepř a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu, vložte žebra v celku (viz Něco navíc), ztlumte na střední plamen, přiklopte a vařte 30-40 minut doměkka.

Mezitím si připravte BBQ omáčku k potírání. Do kuchyňského robota dejte cibuli, česnek a rajčata a rozsekejte nadrobno, ale ne na kaši. Spolu s ostatními přísadami dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Ztlumte a vařte 20-25 minut do zhoustnutí.

Opatrně vyjměte žebra z vývaru. Položte je do ploché nádoby se zvýšeným okrajem – nejlepší je asi plech. Stále horká žebra pokryjte BBQ marinádou tak, aby byla celá obalená. Překryjte potravinářskou fólií a dejte do chladničky na 30 minut, až vychladnou, nebo je tam nechte marinovat déle, i přes noc.

Rozehřejte gril a žebra grilujte cca 10 minut po každé straně za častého potírání marinádou. (Lze také péct 20 minut v troubě předehřáté na 220 °C).

Na kukuřici připravte pomocí tyčového mixéru z másla, tymiánu, limetové kůry, soli a chilli ochucené máslo. Dejte ho na arch pečícího papíru, vytvořte váleček a zabalte. Dejte na 30 minut ztuhnout.

Kukuřičné klasy grilujte i s listy nebo je před grilováním zabalte do pevného alobalu. Za občasného obracení je opékejte 10-12 minut doměkka. Rozbalte a poklaďte kousky připraveného másla. Podávejte s grilovanými žebry a klínky limety.

NĚCO NAVÍC

Žebra před vložením do vývaru začistěte do úhledného tvaru a stáhněte blánu na vnitřní straně (směrem do břišní dutiny).

Suroviny

cibule 1 ks rozčtvrcená
česnek 1 vodorovně přepůlená
třtinový cukr 90 g
paprika uzená 1 PL
paprika sladká 1 PL
sůl 1 PL
tymián 4 snítka
125 ml sladový ocet lze nahradit jablečným
pepř celý 1 PL
2 kg vepřová žebra z boku celá žebra
klínky limety k podávání

NA BBQ OMÁČKU

cibule 1 ks nahrubo
česnek 2 stroužek rozkrojené
konzervovaná rajčata krájená 400 g v konzervě
hořčice dijonská 2 ČL
kajenský pepř 1 ČL
vločková sůl 1 PL
paprika uzená 1 ČL
paprika sladká 1 ČL
třtinový cukr 90 g
worcesterská omáčka 60 ml
med 90 g

NA GRILOVANOU KUKUŘICI

máslo 150 g
tymián 2 ČL
nasekané
limetová kůra strouhaná z jedné limety
1 ČL vločková sůl

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (Ještě nehodnoceno, buďte první!)


>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

  • Číslo účtu: 2501976369 / 2010
  • BTC: 3ECjS5WDWwyjMtHU4ZJjMesEtmJ7eMz69N
  • ETH: 0x67B32F7DD7d084b83a28B59F3EBD2B6b2f837337

VYBRÁNO TENTO MĚSÍC: 2 000 Kč

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*