JAN ZIEGLER
Vezmeme si takovou vepřovou šunku. Ta v roce 1989 stála v éře socialismu zhruba 100 korun za kilogram. Nyní v jedné farmářské prodejně v Českých Budějovicích se dá pořídit špičková šunka, o které jsme si dříve mohli nechat jenom zdát, za 369 korun za kilogram. Čili z hlediska poměrů cen a mezd, průměrný plat činil 3106 korun v roce 1989, nyní cca 41 000 korun, vychází opravdu kvalitní šunka daleko levněji v současnosti. Kdyby to bylo stejné jako za socialismu, stál by kilogram vepřové šunky asi 1300 korun!
I potravinářský odborník Martin Franc uvedl v článku na iDNES.cz . „Celkově bych řekl, že si dnes můžeme koupit kvalitnější výrobky, ale některé nejlevnější produkty, co se prodávají dnes, by se za socialismu vůbec nedostaly na trh.“ S ním však polemizuje profesorka Jana Hajšlová na webu lidovky.cz. „Když se za socialismu zjistilo, že některý výrobek obsahuje nějakou škodlivinu, tak se to řešilo většinou tajně a veřejnost se o problému kolikrát ani nedověděla. Třicet let zpátky neměla veřejnost takový přehled, momentálně je mnohem lepší informovanost.“ Její slova potvrzuje i článek na webu nespechej.cz. „Věc, na které se shodnou všichni odborníci, však souvisí s bezpečností potravin. Kontrola bezpečnosti potravin je dnes na nesrovnatelně vyšší úrovni než v osmdesátých letech. V té době byly bezpečnostní standardy mnohem volnější, především byly ale kontroly obcházeny, a i ve chvíli, kdy byl problém objeven, se o něm veřejnost nedozvěděla. Často také docházelo k tomu, že se například v masných výrobcích objevovaly takzvané polychronované bifenyly (správně zřejmě mělo být polychlorované, poznámka autora), které byly obsaženy v nátěrech používaných ve vepřínech nebo drůbežárnách.“
V každém případě je pravdou, že nyní se dají v obchodech koupit daleko lepší potraviny než za komunistů. Já jsem v minulém roce přivezl z dovolené na Valašsku špičkové klobásy a sýry tamní farmářské produkce. Pamatuji si, když jsem v osmdesátých letech, přinesl do práce domácí klobásy, tak se kolegové jen olizovali. Takové v obchodech dříve nebývaly, po celé zemi byly v obchodech potraviny stejně nízké kvality podle norem, které se navíc často příliš nedodržovaly. V současnosti se špičkové produkty koupit dají.
Ano, nyní jsou potraviny otázkou výběru, který je daleko větší než byl v komunistické éře. Samozřejmě i v současnosti se dají najít ty méně kvalitní, ale nikdo nikoho nenutí, aby je kupoval. Myslet si, že za sedmdesát korun za kilo koupím kvalitní špekáčky, může jen zcela neinformovaný člověk. Bohužel, mnozí lidé se řídí akorát cenou a nic jiného je nezajímá. Jistý supermarket dokonce přestal prodávat dobré buřty jen proto, že lidé o ně neměli zájem a brali si levnější „bezmasou“ variantu.“ Pak ať si nestěžují.
Já mám rád dobré jídlo a vím, že také něco stojí. Potraviny horší kvality si jednoduše nekoupím. Pokud to někdo dělá, je to jeho problém a může si za něj sám. Takže dobrá rada nakonec, špatné potraviny jednoduše nekupujte.
Zdroje:
Martin Franc: V obchodech najdete potraviny, které by dřív neprošly – iDNES.cz
Za komunistů jsme se měli lépe…? (zakomunistu.cz)
ZIEGLERe, tobě zjevně nedošlo, že lidé( a to dost velká část) si kvalitní špekáčky nekoupí proto, že jsou drahé, protože na ně fakt nemají.Ano, dnes je větší a širší sortiment potravin, ale už bych dost polemizoval o tom, že potraviny jsou dnes kvalitnější. Namátkou si pamatuji třeba lovecký salám, který byl opravdu chutný, dneska co prodávají , je jen takové bláto, které se moc jíst nedá.A to už nemluvím o dvojí kvalitě potravin, to co tady s prominutím žereme je někdy jen taková parodie na potraviny.
A co takhle napřed očistit průměrný příjem, nebo ještě lépe průměrný důchod o nájem, vodu, teplo, elektřinu, léky atd. Pak ty počty budou vypadat trochu jinak. A propos, za minulého režimu si výrobci šunek o vakuových masírkách mohli nechat jenom zdát.
i prachobyčejný gothaj byl vynikající.
Ale vždyť ti nikdo ty vylízaný židovský skopčáku nebrání abys je žral, klidně i celích 24 hod. denně. Ovšem máš dmůlu, nikomu nemůžeš diktovat co má a co ne, tu možnost měli skopci pžed 80ti lety, prober se už je jiná doba.
bože ziegler….to bolí
Ano, zcela jistě. Hlavně kvalitní je ukrajinská mouka Banderovka plná pesticidů nebo ukrajinská kuřátka plná salmonely a antibiotik. Tak znalým je dávno jasné, co je Ziegler zač.Ten šmudla nebere v potaz lidi, kteří mají nízké důchody a na kvalitnější potraviny kvůli zločinecké vládě a neústavnímu soudu zkrátka nemají a teď se jejich situace ještě zhoršila. Zieglerovi nepomůže žrát kvalitní potraviny. Ty mu stejně jeho pomotané mozkové závity nespraví. Ten blbec když něco sesmolí, tak to je vždy nářez. Když čtu zvratky toho trouby, tak se mi vždy vybaví monolog z jednoho starého českého filmu: pařez zůstane pařezem a vůl volem.
měli jsme NEJPŘÍSNĚJŠÍ NORMY NA SVĚTĚ. tolik fakta. článek píše patologický antikomunista. zřejmě je skutečné prase, když mu tohle žrádlo chutná.
Proto taky po roce 1989 byly zrušeny.
Tak určitě, i to slunko je teď žlutější, i černochů je teď početnějc, a i voni jsou koukám Cígler určitě o moc mladší, než za komunistů!
Á,vidím,že autor si odskočil z FORUM 24 roznášet svoje “moudra” jinam a hrát si zas pro změnu chvilku na pravičáka..Byl den holocaustu,tak by se spíš měl věnovat šábesu,pesahu a podobným sračkám,než psat tyhle nesmysly