Tak to dál jít nemůže … německá vláda se blíží kolapsu, jelikož šedá eminence mezi stranami zavrhuje koalici a stranu Zelených očerňuje jako ‚toxickou‘




Sdílet článek:

LIZ HEFLIN

Bývalý zemský předseda německé Strany svobodných demokratů prohlašuje Zelené za „toxické“ a má už dost koalice, která nezastupuje žádné zájmy svých voličů.

Strana kancléře Olafa Scholze se v uplynulém víkendu sice mohla „vyhnout nejhoršímu“, ale volební výsledky v Braniborsku, mohou znamenat začátek konce jeho koalice „semaforu“, píše Mandiner.hu.

V zemských volbách v Braniborsku strana Zelených vypadla ze hry a liberální FDP, která v té koalici levice s pravicí ve vládnoucí koalici dlouho hrávala roli šedé eminence, se už potřetí do parlamentu kvůli naprosté ztrátě podpory nedostala.

Ve dvou ze tří východoněmeckých zemí, kde se nedávno volilo, nedosáhla FDP ani 1 procenta; jen v Durynsku dosáhli měřitelného výsledku, 1,1 procenta. To je absolutní katastrofa pro tuto stranu, která je nejmenším členem koalice tří stran vládnoucí na spolkové úrovni Německu.

Poté, co se jeho straně už ve třetích volbách v řadě nepovedlo dosáhnout 5procentního prahu, dal viceprezident Bundestagu a bývalý zemský předseda FDP Wolfgang Kubicky najevo, že se už opravdu dál nechce účastnit ve vládě Olafa Scholze a že letos na podzim učiní konečné rozhodnutí, což by mohlo znamenat konec vládní koalice.

„Semaforová koalice buď ukáže, že dovede z těchto voleb vyvodit nezbytné závěry, nebo přestane existovat,“ řekl Kubicki Funke Mediengruppe. „Je to věcí pár týdnů. My do Vánoc čekat nebudeme. Nemůžeme čekat, že země to vydrží.“

Kubicky rovněž označil spolupráci se Zelenými pro FDP za „toxickou“ a uvedl, že koalice má ohledně hospodářské politiky „naprosto rozdílná hlediska“. FDP je známa tím, že se spojuje s ekonomickým liberalismem, tj. se svobodným trhem a s privatizací, ale ve vládní koalici od jejich vstupu do ní roku 2021 nic z toho nepatřilo k jejím politickým preferencím ani jejích zastupitelů ve vládní koalici.

„Buď se nám do 14 dnů až tří týdnů v této záležitosti podaří najít smysluplný společný dělitel, nebo pro Svobodné demokraty nemá smysl v práci v této koalici pokračovat,“ dodal Kubicki.

Kubicki není v této straně jediný, kdo to tak cítí. Bavorský vůdce FDP Martin Hagen dokonce požadoval, aby se FDP z koalice semaforu okamžitě stáhla.

„Když si všimnete, že už to nefunguje, tak musíte být v určitém okamžiku připraveni vytáhnout špunt,“ řekl novinám Augsburger Allgemeine.

„Je třeba se ve spolkovém představenstvu upřímně domluvit,“ dodal.

Loni v říjnu FDP vypadla ze zemského parlamentu v Bavorsku, kdy dosáhla jen 3 procent. To byly první volby, které opravdu v FDP spustily alarm, a od té doby to s nimi jde jen s kopce.

FDP byla „potrestána ve všech zemských volbách posledních tří let a není to kvůli práci v terénu,“ řekl.

Podle Hagena občané vládu semaforu odmítli a dali to „nezpochybnitelně jasně najevo.“ Německo potřebuje „změnu hospodářské a migrační politiky, což v této koalici není možné,“ zuřil Hagen. „Nejde to.“

Také Bijan Djir-Sarai, generální tajemník FDP, tisku řekl, že konečné rozhodnutí o pokračující účasti FDP v Scholzově koalici přijde tento podzim.

rmx.news

 

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (6 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*