Redaktoři ze světa za červí dírou na návštěvě v rádiu Jerevan




Sdílet článek:

SYRZDARMA

V alternativním světě za červí dírou panuje idylický svět. Novináři tam píší, o čem chtějí, a jsou tak odvážní, že se při své práci ptají na cokoli. Při poslední návštěvě v rádiu Jerevan ukázali místním redaktorům otázky, které se při své práci nebojí položit těm nejvýše postaveným.

Červí díra v úklidové komoře rádia Jerevan za dvěma kýbly a třemi košťaty se otevírá jen občas. Nyní se rozestoupila zcela nečekaně, neboť redaktoři z alternativního světa slyšeli, že tady rostou houby jako vzteklé a přemluvili toho Nejvyššího. Cestou z hub předali redaktorům rádia Jerevan seznam otázek, které tady příliš neslyšeli, ale u kterých by je odpovědi opravdu zajímaly.

O demokracii

  • Jaké politické činy obecně jsou skutečným ohrožením demokracie? To by mělo jít definovat.
  • Z jakých konkrétních důvodů je politik ________ ohrožením demokracie? Nechtěl po volbách předat moc? Posílá na svoje politické protivníky státní aparát? Vyhrožuje jim jeho využitím? Zakazuje nějaká média? Hodlá zabavovat soukromý majetek, protože je venku teplo? Brání konání svobodných voleb?
  • Jestliže spolu mají žít v míru lidé různých politických názorů, což je v každé demokracii podmínkou nutnou, proč se vláda jednoznačně nepostaví na obranu těch, kteří jsou pro své politické názory označováni za pomýlené či jinak postižené?

O svobodě slova

  • Je-li svoboda slova jedním ze základních práv jednotlivce v tradiční demokracii a jedná se tedy o důležitý institut, jakou mají kvalifikaci lidé, kteří rozhodují o tom, co si druzí lidé ještě mohou poslechnout nebo přečíst? A na základě jakých kritérií bylo rozhodnuto, že jejich kvality jsou natolik nezpochybnitelné, že jim může být svěřena tak klíčová funkce?
  • Proč se domníváte, že lidé, kteří mají volební právo a jsou tudíž dostatečně kompetentní, aby si zvolili svoji vládu, nejsou dostatečně kompetentní, aby si utvořili vlastní názor na nějakou událost tím, že si přečtou to, co uznají za vhodné? Není to urážka?
  • Proč je nutné trestat občany za nějaký nepovedený výrok na sociálních sítích, když si jej přečetlo pár set lidí a nikdo nedošel k újmě, neboť to vlastně ani nemusel číst?

O fašismu

  • Jaké jsou základní znaky fašismu?
  • Jak se shodují tyto znaky s jednáním člověka ________, který je takto označen?

O islámu

  • Můžete prosím uvést jakýkoli příklad, ať už z historie nebo ze současnosti, úspěšné integrace milionů imigrantů ze zcela odlišné kultury do společnosti, jež je přijala?
  • Islamofobie je definována jako iracionální strach z islámu. Proč je iracionální, když jsou lidé schopni formulovat důvody svých obav?

O ekonomice

  • Můžete prosím vyjmenovat nějaké období v historii, ve kterém došlo k významnému ekonomickému rozvoji a které se zároveň vyznačovalo masivní státní regulací?
  • Jak podpoří nová směrnice Evropské unie o povinných auditech environmentálních a inkluzivních činností firem jejich konkurenceschopnost, když evropské firmy budou jediné na světě, které je budou muset připravovat?
  • Je energie základním vstupním nákladem v podstatě všech činností? A pokud ano, jak se mají evropské firmy vyrovnat s faktem, že mají nejdražší energii na světě?

O klimatu

  • Na základě jakých analýz lze s naprostou jistotou tvrdit, že tak komplexní systém, jako je klima na zeměkouli, je ovlivňován jediným vstupním faktorem, a to oxidem uhličitým? Není to stejné, jako tvrdit, že zdraví člověka ovlivňuje pouze počet porcí bůčku, které sní za týden?
  • Kolik grantů dostávají vědci, kteří podporují teorii o člověkem vyvolané změně klimatu, a kolik jich dostávají ostatní vědci? Alespoň zhruba?
  • Existuje nějaký komplexní systém, který lidstvo zná a jehož chování lze přiměřeně přesně modelovat na základě změny jednoho parametru?

O expertech

  • Na základě čeho je odborník ________ označen za experta a jaké byly výsledky jeho minulých expertíz?
  • Proč není do diskuze pozván člověk, který splňuje stejné podmínky pro to, aby byl nazván expertem, ale jeho závěry se liší od pozvaného experta?

O geopolitice

  • Jestliže politici věděli, že je Rusko agresorem, který má na to být agresivní a který řekl, že když se stane A, on udělá B, proč udělali A, aniž by měli připravenou reakci na B, tedy alespoň soudě podle výsledku?
  • Jaký má význam se všech ptát, zda si myslí, že je Rusko agresor? Co se tím vyřeší?

Redaktoři rádia Jerevan si otázky z alternativního světa přečetli, poděkovali, pokývali hlavou a dali je do skartovačky. Do červí díry poslali krátkou SMS: „Tudy cesta nevede.”

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (13 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*