Nejzdravější jsou podle EU hranolky. Máslu, olivovému oleji a sýrům je ale třeba se vyhnout!




To už není jen hloupost, to je záměr. Jak by řekl Shakespeare – There is a method to their madness. V tom šílenství musí být metoda. Další poškození zemědělství v EU a otevření cesty dovozům ze třetích zemí se nabízí jako první vysvětlení. Agrární komora ČR upozorňuje na „semafor EU“, který má spotřebiteli doporučit, jaké potraviny jsou zdravé a jaké nikoli:


„Evropská unie chce zavést označování potravin pomocí tzv. Nutri-score. Jde o semafor, který má zákazníkům pomocí písmen a barev ukázat, jak jsou jednotlivé potraviny zdravé. Podle nás jde o příliš zjednodušující a nevěrohodný systém. Proč? V hodnocení se například nezapočítává obsah vitamínů a minerálních látek nebo u mléčných výrobků není vůbec zohledněn vápník. Vznikají tak absurdní situace. Do nejzdravější zelené kategorie tak spadnou třeba hranolky (jako mražený polotovar), knedlíky, kolové nápoje s umělými sladidly či energetické nápoje bez cukru. Naopak šunka, sýr, olivový olej nebo maso z lososa jsou v červených tabulkách. Podle studie Státního zdravotního ústavu, který využil algoritmus pro výpočet nutričního skóre, dostalo špatnou známku i máslo. V závislosti na výrobci získalo označení buď D, případně E a sýr niva také E.“, upozorňuje Agrání Komora.

Takový systém je podle Komory postavený na hlavu. Jako lékař musím se zástupci AK souhlasit. Vůbec totiž nezohledňuje množství zkonzumovaných potravin a může se tak mylně zdát, že zdravě označené potraviny je možné konzumovat bez omezení. Stejně jako Agrární komora, Zemědělský svaz, Potravinářská komora i já jako člen Zemědělského výboru Evropského parlamentu proto podporuji odmítavý postoj Ministerstva zemědělství ČR k zavedení tohoto systému. Stejně jako organizace zastupující zemědělce se domnívám, že spotřebitelům je spíše potřeba vysvětlovat složení potravin, než vytvářet jakýsi zjednodušující systém jejich značení. Oni sami se umí rozhodnout, co je pro jejich zdraví prospěšné, a co ne, a není potřeba je vodit za ručičku, jak se píše ve statusu AK.

Podle Evropské komise si máte dát knedlík či hranolky – nejlépe ze zmraženého polotvaru nějaké nadnárodní korporace, zapít to Coca-colou bez cukru a podle Uršuly von der Leyenové budete jíst zdravě! Stačí doplnit rostlinnou stravou, hlavně nic živočišného! Komisi vadí, že krávy prdí. Takže jogurty a sýry jsou jasně nebezpečné potraviny a máme se jich raději vzdát.

Tohle je celý Brusel. Prosazování ideologie (Zelený úděl) nebo nápadu korumpujících lobbistů nadnárodních korporací, které jsou v rozporu s ověřenými poznatky lékařské vědy.

Ivan David

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (9 hodnocení, průměr: 4,56 z 5)


>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

  • Číslo účtu: 2501976369 / 2010
  • BTC: 3ECjS5WDWwyjMtHU4ZJjMesEtmJ7eMz69N
  • ETH: 0x67B32F7DD7d084b83a28B59F3EBD2B6b2f837337

VYBRÁNO TENTO MĚSÍC: 2 500 Kč

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

2 Comments

  1. Fanatickí zastancovia mäsa a mlieka si budú pred faktami vždy zakrývať oči, lebo su presvedčení, že bez šunky a masla ich život nemá žiadny zmysel. Faktom je, ze najčastejšou príčinou smrti u nas je zlá strava. Plná mäsa a nasýtených tukov.

  2. “Fanatičtí zastánci masa”. Ano, každý kdo má rád něco co já ne je fanatik. A takových je třeba se zbavit. Zkuste to. Se zlou se potážete.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*