Postup přípravy
Kachní prsa i s kůží, tzv. „motýlek“, očistíme, zbavíme případných prsních kůstek a chrupavek. Plát kachních prsou rozložíme kůží dolů a vyšší části prsou zlehka rozklepeme. Oloupanou cibuli nasekáme najemno a oloupané, jádřince zbavené jablko, nakrájíme na tenké nudličky. Červené zelí necháme okapat na sítku.
Připravený plát kachních prsou poklademe plátky anglické slaniny, na které rozložíme lžíci nasekné cibule a asi 1/3 nakrájeného jablka. Poté kachní plát prsou překlopíme na polovinu a pomocí jehel a potravinové nítě uzavřeme do rolky. Kůži dobře uzavřené rolky propícháme jehlou a vetřeme do ní sůl.
Takto připravenou rolku ze všech stran opečeme zprudka na 2 lžících rozpáleného sádla dozlatova. Pak rolku přendáme i s výpekem do pekáčku, podlijeme vývarem a v troubě předehřáté na 180°C pečeme za občasného přelévání a podlévání vlastní šťávou a vývarem asi 35 až 40 minut doměkka.
Mezitím si připravíme zelí. Na zbývajícím sádle necháme zesklovatět cibulku, poté ji zaprášíme moukou, krátce orestujeme, vmícháme zelí a zbývající jablka. Směs osolíme, podlijeme červeným vínem a na mírném ohni zvolna dusíme doměkka. Hotové zelí podle potřeby dochutíme solí a umeoctem.
Pečenou kachní rolku zbavíme jehel a nítí, nakrájíme na plátky, rozdělíme na porce a podáváme s dušeným červeným zelím. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky nebo noky.
Ingredience 3 porce
400 g kachní prsa s kůží
0.3 lžičky sůl
1 cibule
300 g sterilované červené zelí
80 g anglická slanina
4 lžíce vepřové sádlo
300 ml vývar
1 lžíce hladká mouka
75 ml červené víno
1 lžička ocet
Buďte první kdo přidá komentář