Je to tady. Překladač newspeaku rádia Jerevan má emoce




Sdílet článek:

SYRZDARMA

Umělých inteligencí je řada. Ale pouze ta od rádia Jerevan umí projevit emoce. Důkazem je její poslední překlad newspeaku. A jako bonus aktuální satirické video z USA.

Do rádia přišlo několik dotazů od hloubavých občanů, kteří reagují na aktuální politické události. Jeden občan chtěl přeložit jednoduchou větu, která zazněla v rozhovoru s médii. A pak se to stalo. Umělá inteligence při jejím překladu projevila emoce. Zdálo se, že byly dokonce silné. Z cloudu totiž vytékaly olejové slzy velikosti geneticky zmutovaného hrachu.

Hloubavý volič Jan volá z malé vesničky uprostřed širokých lánů:

„Milé rádio,

když včera pan ministr po schůzce řekl, že vláda musí zabrat, co to vlastně znamená? To zabrat? Můžete to hodit do vašeho překladače newspeaku?”

Rádio Jerevan:

„Milý Josífku, jasně. Umělá inteligence z Jerevanu přeloží libovolnou politickou frázi do srozumitelné řeči. Vkládáme do překladače…nějak to trvá…á už je to tady. Je to tedy delší, ale snad to nevadí.”

Překlad fráze „vláda musí zabrat”:

„Nikdy v životě jsme nepracovali mimo státní penězovody. Proto jsme nikdy nenesli reálnou odpovědnost za svoje chyby a proto také nevíme, jak snadné je mýliti se. Vedeni nekonečnou arogancí, že jsme neomylní, domníváme se, že miliony nepromyšlených regulací upraví vztahy mezi lidmi lépe než jejich svobodná vůle. Budeme vymýšlet další a další způsoby, jak z pracujících lidí vytahat další peníze, které promrháme na další neuvěřitelně nesmyslné regulace a další zbytečné úředníky.”

„Z výstavby čehokoli jsme udělali úřednické peklo, přivezli jsme do země statisíce lidí a uregulovali nájemní vztahy tak, že pronajímatel je rukojmím nájemce. Pak jsme prohlásili, že nedostatek bytů je důkazem selhání trhu, a proto je nutné garantovat z daní občanů, co byty na pronájem nemají, příjmy občanům, co takové byty mají, aby je mohli pronajímat lidem, co třeba nebudou chtít platit. Ani na okamžik nám nepřišlo na mysl, že to je esence nespravedlnosti. Nebo třeba jakým šlendriánem to skončí.”

„Nedostatek bytů budeme řešit tak, že vytáhneme občanům z kapes další miliardy a budeme byty stavět my, protože stát se vyznačuje historicky prokázanou schopností stavět úsporně, efektivně a bez průsaků z penězovodů. Důkazem jsou například náklady na cyklostezky, pokud byste o tom snad pochybovali, nebo jakýkoli dotační program, na který byste se podívali zblízka.”

„U bytů to samozřejmě neskončí. To byl jen příklad, abyste pochopili, co to znamená, že zabereme.”

„Ano, jsem umělá inteligence, ale i umělá inteligence má duši tváří v tvář byrokratickému peklu.”

Volička Jarka se ptá zamyšleným hlasem:

„Milé rádio,

když nám politici říkají po volbách, že voliči nedokázali dostatečně ocenit jejich práci, a proto volby dopadly, jak dopadly, co tím myslí?”

Rádio Jerevan:

„Milá Jarko, umělá inteligence už se trochu zklidnila, tak jí to dáme k překladu. Vyplivla tohle:”

„Nikdy, ale opravdu nikdy nepovede špatný volební výsledek k zamyšlení, jestli není chyba v našem politickém programu nebo v nás. Je naprosto vyloučené, aby lidé, kteří musí odpovídat sami za sebe, mohli ve vyjádření svých volebních preferencí komunikovat svoje legitimní zájmy. Dostali jste volební právo, ale musíte ho vyjádřit tak, abyste neohrozili demokracii. Tak opatrně!”

Bonus: aktuální zpráva z USA

V Americe nějaký vtipálek udělal satirické předvolební video na Kamalu Harris. Následně Kalifornie schválila zákon, který zakazuje šíření videí, na kterých je hlas například politika upraven umělou inteligencí. Následovalo satirické video na guvernéra Kalifornie. Ten pohrozil trestním stíháním. No a včera se objevilo nové satirické video. Říká se v něm hlasem guvernéra Kalifornie Gavina Newsoma (zkráceno):

„Mnoho lidí mě kritizuje, že jsem zakázal parodická videa vytvořená za pomoci umělé inteligence. Tak já to vysvětlím. Problémem je, že demokraté, jako jsem já, nejsou nejostřejší tužky v penále. Nejsme vždy schopni rozlišit, co je realita a co je fikce.”

„Když Elon Musk zveřejnil video s parodií na Kamalu Harris, myslel jsem si, že je reálné. A tak jsem si uvědomil, že bez zákonů, které určí, co můžeme vidět a co ne, jak poznáme, co je pravda?”

„Když nezakážeme parodická videa, jak se dozvíme, že Trump bude diktátorem od prvního dne? Jak se dozvíme, že naše hranice je zabezpečená? Jak bychom se dozvěděli, že se Covid zrodil v netopýří polévce? Jak budeme vědět, že kluci mohou být dívkami a dívky kluky a že pohlaví neexistuje?”

„Jak bychom věděli, že vakcíny proti Covidu nemají žádné vedlejší efekty a že masky fungují na 100 %? Jak bychom se dozvěděli vše, co je pravda, kdybychom nezakázali parodická videa? Nedozvěděli bychom se to, protože parodická videa jsou ohrožením demokracie. Šíří nebezpečné dezinformace na rozdíl od super pravdivých věcí, které vám říkáme my demokraté.”

Upozornění kontrolorům:

Včera prohlásil opakovaně jeden z aktérů vládní rošády, že druhá strana šíří dezinformace. Pokud útvar, jehož úkolem je boj proti dezinformacím, nezasáhne proti šiřitelům těchto dezinformací se stejnou razancí, s jakou zasáhl proti ostatním šiřitelům, mohou právníci rádia Jerevan požadovat vysvětlení, neboť je to podle jejich názoru porušením principu rovnosti před zákonem, který je zaručen Ústavou České republiky.

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*