Kulinářské okénko: Oznické halušky z pekáče




Sdílet článek:
Sousedy navštívil jejich příbuzný ze Slovenska Laco Gomora. Když zjistil, že já, jejich soused jsem kuchař, rozhodl se, že mne naučí vařit halušky, pravé slovenské s brynzou.

Brzy ráno přišel za mnou do kuchyně. Jeho první slova byla? “ Voľako zle ti kúrí pec.“ Měli jsme v kuchyni zánovní sporák. Přestože jsem se mu snažil vysvětlit, že jsem z výkonem sporáku spokojen, blbě jsem usoudil, že tomu rozumí lépe než já a tak jsem mu naivně půjčil vercajk na opravu. Manželka naštěstí odešla navštívit přítelkyni.
.
Laco si opřel ruce v bok, pokýval hlavou a pustil se do díla. Chvilku byl před sporákem, chvíli za sporákem, chvilku na něm ležel …. létaly jiskry, ozývaly se rány a výkřiky: “ Do paroma … kristušamárju … “ apod.
.
Až když byla půlka sporáku rozebraná, začalo mne jímat podezření, jestli neděláme zbytečnou práci – na můj nesmělý dotaz k tomuto Laco odvětil: “ Rozobraté to mám o chvíľu!“…. a měl. Z našeho krásného sporáku zbyla hromada plechů, hořáků, koleček a šroubků …. byla už jedna hodina a na halušky zatím ještě nepřišla řeč.
.
Laco začal skládat sporák do původní podoby. Třikrát řekl: “ Vďaka bohu, je to v poriadku.“ a dvakrát řekl: “ Nieto v poriadku.“ …. potřetí řekl: “ Som to ja ale chumaj.“ Nezbylo mi, než s ním poprvé souhlasit. Potom ztratil trpělivost a začal sporák týrat. S potěšením jsem sledoval, jakého sportovního ducha sporák má ….. další dvě hodiny nebylo nic jiného, než zápas bez pravidel mezi Lacem a sporákem.
.
Ve čtyři hodiny, špinavý, krvácející a rozcuchaný Laco vylezl zpod hrdinného sporáku, utřel si čelo a řekl: “ Dúfam, že to je!“ … sporák vypadal, že má taky dost. Těžko říci, kdo byl více potrestaný – nicméně sporák teď opravdu hořel špatně. Laca jsem vzal do koupelny se umýt a potom jsem ho vyhodil …..
.
Fundovaný kamnář prohlásil, že sporák je těžce zřízený, ale že udělá vše co bude v jeho silách ….. udělal – bratru za dva tisíce ….
Chuť na slovenské halušky mne už dávno přešla, ani né tak kvůli brynze … ?…takže váženým milovníkům halušek předložím recept na halušky – tak jak je vařila moje milovaná bábi Milka z Oznice:
.
Oznické halušky z pekáče
Suroviny:
.
– 3/4 kg oloupaných syrových brambor
– 1/4 kg hladké mouky
– 1/2 kg vařeného uzeného masa ( bůček, křížová kost, krkovice, může být i dobrá klobása )
– 1/2 kg kysaného zelí
– 2 – 3 cibule
– 2 – lžíce sádla
– 2 dcl kysané smetany
– 2 dcl sladké smetany
– 1 lžíce sekaného kopru – dle chuti
– sůl, pepř, cukr
.
Postup:
.
– dáme vařit kysané zelí, které osladíme 1 – 2 lžícemi cukru, vaříme cca půl hodinku, až se voda odpaří – dáme z plotny
– na sádle usmažíme pokrájené cibule do zlatova a přidáme na ně uzené nakrájené na kostičky – pár minut společně osmažíme, poté zalijeme 1 dcl vody a ještě minutku vaříme – odstavíme z plotny
– syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme z nich vodu, vodu necháme stát v misce, až se usadí škrob, vodu slijeme a škrob vrátíme do brambor
– do mísy s brambory přidáme mouku a lžíci soli – dobře promícháme
– do hrnce s vařící osolenou vodou vhodíme lžíci sádla, aby se halušky po vytažení nelepily a nemuseli je proplachovat vodou
– do vařící vody zavařujeme haluškovou hmotu přes obrácené struhadlo, hustší síto, bo haluškovač
– po pár minutách vyplavou halušky na hladinu
– poté je scedíme, bo vybereme děrovanou naběračkou a polovinu halušek vsypeme do vymaštěného pekáčku
– na halušky přidáme podušené kysané zelí, na zelí uzené s
cibulkou
– navrch přijdou opět halušky
– celé to dosolíme, opepříme a zalijeme rozšlehanou kysanou a sladkou smetanou a koprem – dle chuti
– dáme zapéct do trouby vyhřáté na 150 st. – na slabou půlhodinku
– hotovo –
– každému strávníkovi dáme ubrousek na utření sbíhajících se slin a nandáme na talíře …
Prokop Buben
Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (No Ratings Yet)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*