Naše společnost je opravdu zralá k záhubě




Sdílet článek:

Nedávno jsem byl nakupovat ve velkém potravinovém řetězci a měli tam ředkvičky – svazek v akci za 2,90,- Skutečně, svazek krásných velkých ředkviček stál pouze 2,90,- Kč.

To není ani cena, která by zaplatila dopravu, nebo výrobu gumičky, kterou byl svazeček ovázaný.

Na druhé straně existují lidé, kteří jsou ochotni zaplatit za pohár posypaný zlatem půl milionu.

Velké zaoceánské lodě, které si za stovky a stovky milionů dolarů nechá někdo postavit, je účetně jednodušší ihned po výrobě, aniž by kdy vypluly, poslat do šrotu, protože je nikdo nechce.

A nebo třeba lidé kupují konjakové těstoviny. Že jste o nich nikdy neslyšeli? To jsou „těstoviny”, které jsou asi 5-10x dražší než normální špagety, ale unikátní na nich je to, že NEOBSAHUJÍ VŮBEC žádné živiny a jejich energetická hodnota je tedy v podstatě 0.

A takových příkladů jsou stovky a toto jsou jen ty, na které jsem narazil v posledních dnech. Takže, pokud lidé kupují za drahé peníze jídlo, které je ZÁMĚRNĚ nenasytí, asi aby mohli mít na moment pocit, že “hubnou” a pak se mohli znovu přejíst, je něco špatně.

Včera jsem něco podobného zažil u lékaře – v čekárně tam obézní pán vesele vyprávěl, jak má cukrovku, ale na dietu peče a vždy, když má jít k doktorce, tak si dává pozor, aby ho neseřvala. A měl hroznou radost, jak ji vždycky doběhne…

Asi nejlépe to ilustruje následující obrázek, který hovoří za vše a přesně pojmenovává nejen ty dva uplynulé roky, ale bojím se, že i většinu lidstva.

Taková společnost opravdu není zdravá – hlavně mentálně – a je bohužel odsouzena k záhubě.

tomanek.com

Velmi špatnéŠpatnéPrůměrnéDobréVelmi dobré (10 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

>> Podpora

Svobodný svět nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory na provoz. Pokud se Vám Svobodný svět líbí, budeme vděčni za Vaši pravidelnou pomoc. Děkujeme!

Číslo účtu: 4221012329 / 0800

 

>> Pravidla diskuze

Než začnete komentovat článek, přečtěte si prosím pravidla diskuze.

>> Jak poslat článek?

Chcete-li také přispět svým článkem, zašlete jej na e-mail: redakce (zavináč) svobodny-svet.cz. Pravidla jsou uvedena zde.

Sdílet článek:

1 Comment

  1. Rád bych autora ujistil, že stále žije v demokratické společnosti s víceméně tržním hospodářstvím. V takové společnosti určuje převážně trh tedy kupující, co je žádané zboží a co ne. Může to být zmrzlina posypaná zlatem, proč ne. Autorovi do toho vůbec nic není. Když udělá někdo chybu při podnikání a postaví loď, kterou nikdo nekoupí, skutečně může nést nejmenší ztráty ji sešrotovat, každopádně je to poučení pro něj i ostatní podnikatele, tímto způsobem uspějí ti nejschopnější a nejprozíravější s nejprodejnějšími produkty. A že nějaký vohnout nezná cenu svého zdraví, protože je mu zatím docela dobře a nažrat se má zatím pro něj větší přínos? Tomu se říká přírodní výběr. Kde bere autor to nehoráznou drzost určovat, co je špatné a odsuzovat společnost? Právě trh, který nabízí a občas se i plete umožňuje vývoj ne totalita/diktatura co jen omezuje a zakazuje.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*